1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Díjazták a kiállító településeket a Hírös Héten

Szerda óta tart Kecskeméten a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás. Az első napon szakmai zsűri értékelte a települések által készített installációkat. Az ezért járó díjakat pedig pénteken délután adták át a települések képviselőinek.

 

Térségünkből Tiszakécske, Lakitelek, Nyárlőrinc és Tiszaalpár vett részt a kiállításon. Mind a négy település különdíjban részesült. A zsűri elnöke Gáspár Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke volt. A vármegyei kormányhivatal Tiszakécske járási hivatalának különdíját Tiszakécske városa kapta. A díjat Kovács Anikó osztályvezető adta át. A díj odaítélésének szempontjai: A tiszakécskei kiállítási pavilon előtt úgy érzi magát a látogató, mintha tényleg a Tisza partján állna. A folyó hívogat horgászatra, csobbanásra, a nagy nyári melegben. A kiállítás kreatív módon mutatja be a város természeti és épített vonz erejét, a tiszai szabadstrandot, a Holt-Tiszát, horgászati és túrázási lehetőségekkel, a Nádirigó tanösvényt, a Tisza-parti kisvasutat, a népszerű Barack Thermál Resort és a Kerekdombi Termálfürdő elnevezésű gyógy és termálfürdőket. Tiszakécske vonz erejének bemutatása mellett a városban készített mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket is megjelenítik ötletes módon a strandjelmezbe öltözve a kécskei savanyúságot, a Fejedelmi Pékség pékárúit, a Balogh tésztát. A városban készült népi iparművészeti kékfestő kelmék, a Kossuth díjas kékfestő mester Kovács Miklós és lánya Panákné Kovács Mária keze munkáit dicséri, és még egyedibbé teszi.

A Kecskeméti Katona József Múzeum különdíját Szabóné Bognár Anikó múzeumigazgató helyettes adta át Tiszaalpár nagyközségnek. A díj odaítélésének szempontjai: Tiszaalpár nem csak a jelenkor mezőgazdasági terményeivel hívja fel magára a figyelmet. Az ősidők óta lakott terület ismert a múzeumi szakemberek számára, hiszen a vidék gazdag régészeti és néprajzi örökséggel rendelkezik. A település bemutatkozó jurtájában kaptak helyet a történelmi hagyományok, az állattartás a földművelés a szőlő és gyümölcstermesztés a halászat és a kézművesség eszközei és termékei. Az egykori halászeszközök és vesszőfonással készült tárgyak jól reprezentálják a táj és az ember szorosan összefonódó kapcsolatát. A hétköznapok rendjét megtörő ünnepi alkalmak egykori hangszere a tekerőlant helyi hagyománya, figyelemre méltó. Tiszaalpár jelentős régészeti hagyománnyal bír, melynek bemutatása fontos szerepet kap a településen. A Földvár és az Árpád-kori rekonstrukció korunk embere számára szemlélteti az elmúlt századokban itt élők minden napjait.

A Bács-Kiskun vármegyei Önkormányzat egyik különdíját Lakitelek nagyközség érdemelte ki, amit Mák Kornél alelnök adott át. A díj odaítélésének szempontjai: Lakiteleknek nem csak a múltja és jelene, hanem a jövője is biztos kezekben van. A kiállításon a hagyományos népművelés különböző formáitól kezdve, kerti és mezőgazdasági termékeken át, egészen a digitális művészetig mutatnak szemelvényeket a lakitelekiek életéből. A település szerencsére bővelkedik tehetséges, alkotó szellemű emberekben, akik egyben a jövőt is jelentik Lakitelek számára.

A legrangosabb díjat, Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját Balanyi Károly tűzzománc alkotását, ami az új városházát ábrázolja, Engelt Jakabné alpolgármester adta át Nyárlőrincnek. A díj odaítélésének szempontjai: Nyárlőrinc nem csak gazdasági, hanem kulturális szempontból is meghatározó szerepet tölt be Kecskemét térségében. Ez a település igazi ékkő a környékünkön, mely gazdag történelmi és kulturális örökségével, valamint kiváló mezőgazdasági termékeivel hozzájárul tágabb közösségünk jólétéhez. Nyárlőrinc neve, mindannyiunk számára ismerősen cseng, hiszen ez a település az elmúlt években példátlan módon fejlődött és gyarapodott. A közösség, mely itt él, évről évre bebizonyítja, hogy képes megújulni, miközben hű marad hagyományaihoz. Ez a különleges harmónia tükröződik vissza a település minden szegletében, legyen szó a helyi gazdaságról, közösségi életről, vagy éppen az ott előállított termékekről, amelyek méltán nyerték el a szakma elismerését. Az ott élő emberek munkája és elkötelezettsége példaértékű mindannyiunk számára. Őszinte tisztelet illeti azokat, akik nap, mint nap azon dolgoznak, hogy Nyárlőrinc és a térségünk továbbra is gyarapodjon és fejlődjön. Külön köszönet illeti Pénzváltó István polgármestert, aki tíz éve vezeti a települést és ez idő alatt rengeteget tett annak érdekében, hogy Nyárlőrinc a mai napig megőrizze identitását, és tovább fejlődjön. Irányítása alatt a közösség összetartóbbá, a település pedig élhetőbbé vált. Bár most leköszön tisztségéről, biztosak lehetünk abban, hogy munkájának gyümölcsei még hosszú évekig érezhetőek lesznek Nyárlőrinc mindennapjaiban.

Pénzváltó István Nyárlőrinc, és dr. Vancsura István Tiszaalpár leköszönő polgármesterei, eddigi munkájuk elismerésként oklevelet vehettek át.