1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Magyarország születésnapja a Tőserdőben

Köszöntések, díjátadások, koncertek, fényjátékok, tűzzsonglőrök, gólyalábas műsor és sárkányok útja csónakos felvonulás színesítette a lakiteleki államalapítás ünnepségét.

 

Az Ökoturisztikai Központnál kezdődött az ünnepség, melyet Dr. Szikszai Emőke jegyző asszony nyitott meg. Ezt követően a Szikra Kórus dalcsokrát hallgathatták meg az ünneplők. Madari Róbert polgármester beszédjében elmondta, hogy fontossá válnak a nemzeti öntudatot és összetartó ünnepek így augusztus huszadika is. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy átéljük Lakitelek közösségéhez tartozunk, hiszen a közösségekben hatalmas erő lakozik. Ezt követően kis ajándékcsomaggal köszöntötte a harminckettő kisbabát, akik az elmúlt egy évben születtek. Valamint a házassági évfordulót ünneplőket is, amely között volt olyan, aki a 65. évfordulóját ünnepelte. A házaspárok számára Lakitelek Önkormányzata és a közösség további boldog, hosszú közös éveket kívánt. Bagi Ferenc plébános és Kókai Géza lelkipásztor megszentelte az ünnepi kenyeret. A kenyérsütőverseny és a virágos Lakitelekért díjátadása is az ünnepségen kapott helyet.

„A hagyományos ünnepi műsor mellett minőségi koncertekkel és előadásokkal készültünk. Nagy élmény volt számomra Pilinszky-verseket hallgatni népzenei alapokkal a Szirtes Folk Band koncertjén, de a Veronaki gyerekkoncert és a Langaléta Garabonciások gólyalábas műsora is nagyon tetszett a gyerekeknek (és persze a bennem élő kisgyereknek is). A tűzzsonglőrök előadása igazán látványos volt, többektől is hallottam, hogy még látványosabb is, mint a tűzijáték. Ezzel pedig csak egyetérteni tudok. Ráadásul egy ilyen produkció mögött sok-sok munka és gyakorlás áll, ami csak tovább növeli az értékét.

A zárásként bemutatott sárkányhajós produkció pedig igazán segítette az elcsendesedést és a mélyebb megélést, miközben száznál is többen néztük együtt a partról a máglya fellobbanását. Ebben a programelemben is sok ember sok munkája van, és a létrejötte már önmagában is egy közösségi összefogás. Nekem ezt jelenti a nemzeti ünnep: csendesebben, tudatosabban, mélyebb jelenléttel megélni az összetartozást. Ha ebbe az irányba mozdulunk el az ünnepeinkkel, mi magunk és a környezetünk is boldogabb lesz.”- írta az estéről Kovács Máté, aki a program szervezői csapatának is tagja volt.

Gyurján Rajmund a szentkirályi tűzzsonglőr csapat részéről köszöni a felkeresést és szervezést. Különösen azt, hogy a szervezők igyekeztek, a térségből összeválogatni a műsort adókat így teret biztosítva és előnybe részesítve a „helyi értékeket”. Szabados Zoltán Béla a sárkányok útja csónakos felvonulás rendezője eddig nem látott látvány elemeket kívánt a nézőközönségnek bemutatni, a véleményekből és tapsviharból ítélve sikerült az várt hatást elérnie.