1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás 27. alkalommal

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a kistérségi települések összefogása révén immár 27 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helyi lakossággal és az ideérkező turistákkal.

 

Kecskeméten a Hírös Hét Fesztiválon belül, a Hírös Forrás szökőkút környéke ad helyet a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításnak augusztus 21-25. között, ahol Kecskemét és térsége 12 települése mutatkozik be egy nagyszabású seregszemlén, több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatóval, kulturális műsorral és értékesítővel. A rendezvény nagy büszkesége a térségnek, hiszen évről-évre itt mutatják be a mezőgazdaság, élelmiszeripar, dísznövénykertészet és a kézművesipar remekeit, minőségi termékeit.

A kiállítás megrendezésével az egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék a környező települések értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magasabb kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

A kiállításon találkozhatnak többek között a helvéciai Hegede Kertészet évelő növényeivel, Kovács Miklós tiszakécskei kékfestő mester népi iparművész munkásságával, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet citromlekvárjával, a felsőlajosi Magánzooval, a nyárlőrinci Maspex Olympos Kft. és a Szikrai Borászati Kft. termékeivel, a lakiteleki képzőművészek alkotásaival, Czinege Edit kerámiáival, bugaci turisztikai attrakciók bemutatkozásával, matkói kerámiákkal, kozmetikai termékekkel, tiszaalpári vesszőárukkal, kunbaracsi nemez alkotásokkal.

Augusztus 21-én szerdán 15 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 17.00 órától „Aranyhomok Színpadon” Papp Zsolt György az Agrárminisztérium közös agrárpolitika végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára nyitja meg a kiállítást. A szakmai zsűri augusztus 23-án, pénteken 16 órakor adja át a kiállító települések számára a rangos, szakmai szervezetek díjait.

A korábban meghirdetett VIII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyre szép számmal érkeztek nevezések. A szakmai zsűrizés megtörtént, a „Térség lekvárja” cím eredményhirdetésére augusztus 24-én szombaton 16 órakor kerül sor. A díjátadó után, idén első alkalommal Lekvárfőzők Találkozójára várják a téma iránt érdeklődőket. A találkozó célja a tapasztalatcsere, ahol a díjazott lekvárok készítőjével és a zsűritagokkal találkozhatnak a résztvevők. További újdonság, hogy idén a helyszínen a díjazott lekvárok kóstolására is lehetőség nyílik.

A kiállításon minden nap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd néptánccsoportok, citera zenekarok, kamarakórus és táncegyesületek szórakoztatják a kilátogató közönséget. Műsort ad többek között a Bugaci Tanyaszínház, a Szentkirályi Tánccsoport, a Bund Barátok Zenei Klub.

Idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Térségi Gasztrohét, amelynek keretében a nagyközönség megismerkedhet a térség ízeivel. Az adott napon bemutatkozó települések hagyományos ételeikből, desszertjeikből jótékonysági vacsorára várják a látogatókat a kulturális műsorok után 19 órától a Hírös Forrás szökőkútnál. A helyszínen megvásárolt főtt ételekkel a kilátogató közönség egyben támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét is. Ízelítő a kínálatból: augusztus 21-én szerdán Helvécia gazdag csülökpörkölttel, csütörtökön Felsőlajos pásztortarhonyával, Lajosmizse tejespitével, szombaton Tiszaalpár halászlével, vasárnap Kunbaracs babgulyással várja a vendégeket.

Különleges bemutatókra, foglalkozásokra is sor kerül. Lajosmizse faházánál ékszert készíthetnek, a nyárlőrinci standon az Őszifény Nyugdíjas Klub és Hagyományőrző Egyesület tésztakészítési bemutatóját tekinthetik meg, Szelesné Kása Ilona ökoprint élményfestésén vehetnek részt Lakiteleknél, a bugaci Aranymonostor Látogatóközponttal virtuális sétát tehetnek a XII. századi Pálmonostora település utcáin VR szemüveggel, valamint Kunbaracs faházánál Pap Márta népi nemez készítővel nemezelhetnek.

A szervezők bíznak abban, hogy a rendezvény során újra a figyelem középpontjába kerülnek a Kecskemét környéki települések termékei, értékei és egész évben előnyben részesítik majd a kilátogatók azokat vásárlásaik során.

További információk: www.aranyhomok.hu/hiroshet