1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Asztalhoz ültek a sakkozó magyarok Lakiteleken

Ismét találkoztak a sakkozó magyarok. Lakiteleken a Hungarikum Ligetben már huszonnyolcadik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei magyarok sakk találkozóját. A hat nap alatt hét fordulót bonyolítanak le, de lesz villámverseny egyéniben és csapatban is.

 

Hétfő délelőtt a Hungarikum Liget Kölcsey termében gyülekeztek a sakkozók, fiatalok, köztük még gyerekek, középkorúak, idősebbek, nők és férfiak. A versenyzőket Seres László programvezető köszöntötte, aki kijelentette, hogy őt tilos magázni, mert mindnyájan sportolók. Van, aki előbb született, van, aki később, de a sakkozók egy családot alkotnak.

- Ez a találkozó az életünk része lett, mert már huszonnyolcadik alkalommal gyűltünk össze. Az már biztos, hogy a fővédnök Lezsák Sándor ígéretet tett arra, hogy a harmincig meg sem állunk, tudatta a versenyzőkkel Seres László. Elmondta azt is, hogy szeptemberben Magyarország rendezi meg a sakk olimpiát, amire még nem volt példa. A főbírói feladatokat Brinza István látja el, helyettes pedig Takács István Árpád.

A versenyre olyanok is érkeztek, akik már az első találkozón is ott voltak. Néhányan nem tudtak eljönni, de vannak olyanok, akik azóta, megszakítás nélkül mindig asztalhoz ültek a Sakkozó Magyarok Világtalálkozóján. Ők: Bicske Mihály, Donkó Mátyás, Szatmáry R. József és Farkas Tibor. Az utóbbi versenyző elnyerte a Magyar Sakk Szövetség Ifjúsági Díját. Ezt most Seres László adta át neki. Néma felállással emlékeztek azokra, akik már nem lehettek itt a versenyen.

Versenyzők érkeztek a határon túlról: Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről, de legtöbben az anyaországból. A mostani találkozón összesen 106-an ülnek asztalhoz. Az elmúlt két versenyt a fiatal, 2003-ban született fóti Sági Bence nyerte, aki ezúttal is megpróbál a legjobb lenni. Ha ez sikerül neki, akkor háromszoros bajnokként örökre övé a vándorserleg. A legidősebb versenyző a Munkácsról érkező Szatmáry R. József, aki 1935-ben született. Az eddigi legfiatalabb sakkozó pedig Bátorkesziről érkezett Bárczi Márton, aki 2020. 10. 30-án született. Még egy érdekesség a sakkozók találkozójáról. A Felvidékről származó Dolník Attila ezen a versenyen ismerte meg Domonyi Zsófiát, aminek házasság lett a vége. Azóta is minden évben eljönnek, de már a gyerekeikkel együtt. Attila azonban most is versenyez.

Az első fordulóban sok minden a papírforma szerint alakult, de azért született meglepetés is. A korábbi bajnokok közül Farkas Tibor nyert Hideg Ferenc, Keresztes Richárd Hideg István ellen, Sági Bence Keresztes Zoltánt győzte le, Harmatosi József pedig Foki Róbert ellen gyűjtötte be a pontot. Ami meglepetés, hogy az 1854 Élő pontszámmal rendelkező Serfőző Ádám jobbnak bizonyult a 2169 Élő pontszámmal rendelkező Vasyliv Stanislavnál. A másik nagy meglepetés, hogy a kecskeméti 1923 Élő pontszámmal rendelkező Donkó Mátyás kikapott a nulla Élő pontszámú Faragó Gergőtől. A második fordulóban a győztesek mérkőznek meg egymással, így Farkas Tibor Bánszegi Attilával, Keresztes Richárd Szekeres Jánossal, Sági Bence Váradi Lászlóval, Harmatosi József pedig Buri Petrával ül asztalhoz az esélyesek közül. Természetesen a többi egy pontos is egymás ellen játszik, a fél pontosok a félpontosokkal, a nullások pedig a nulla pontosokkal találkoznak.