1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Amerika a Tőserdőben

A Verdák a Tősben ötödik Amerikai Autók Találkozója Lakiteleken. Hornyák Gábor Garciával készítettünk egy interjút, az amerikai autók közismert tartalomkészítőjével és a chicano, lowrider kultúrák legismertebb magyar képviselőjével.

 

Amerikai életérzés költözött a Tőserdőbe, hiszen százötven amerikai autó érkezett az autóstalálkozóra és kettőezer látogató. Autós limbó verseny, autó szépségverseny, kipufogó hangverseny, felvonulás és koncertek várták az érdeklődőket. Garcia a chicano és lowrider kultúrák közismert személye és tartalomkészítőjével készítettünk egy rövid interjút a lakiteleki amerikai autóstalálkozón. A közösségi oldalain több százezer ember követi, sokan szeretik magyarországi viszonylatban egyedi stílusa és közvetlensége miatt.

-Hol hallottál a lakiteleki amerikai autóstalálkozóról?

-Kedves ismerősöm ajánlotta, hogy lesz a lakiteleki esemény. Eszembe is jutott, hogy a főszervező korábban is invitált erre az eseményre, így úgy voltam vele naná, hogy eljövök és megnézem ezt a klassz kis rendezvényt és lepacsizok a barátaimmal. Nagyon tetszik, nagyon meg vagyok elégedve, hiszen gyönyörű a felhozatal, rendkívül látványos autók vannak. Nagyon jól érzem magam.

-Honnan ered ez a hatalmas szenvedély az amerikai autók iránt?

-Gyerekkorom óta beleszerettem az amerikai autókba, párhuzamosan emellett a chicano és lowrider kultúrába. Tíz-tizenkettő évesen teljesen elvesztem az amerikai autókban. Ezért is örülök, hogy először lehettek itt a lakiteleki autóstalálkozón.

A chicano kultúra friss hajtásai a mexikói-amerikai identitáskeresésben és polgárjogi mozgalomban gyökereznek, amely az 1940-es és 1970-es éveket ölelte fel. Mára egy világszerte jelenlévő szubkultúrává nőtte ki magát. A lowrider pedig olyan autó, amelynek padlólemeze a megszokottnál alacsonyabban fekszik, és amely sokszor – bár nem minden esetben – módosított, hidraulikus.