1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Minden, ami tudható a Tősfürdő bezárásáról

A Tősfürdő bezárásról értékes információkat és nyilatkozatokat egyfajta összegzőként összegyűjtöttük e cikkben. A fürdővezető, Reggae Fesztivál főszervezői, Lakitelek Önkormányzata és egy vendéglátó egység tulajdonos állásfoglalása is megjelenik a cikkben.

 

Július 20-án Czinege Orsolya fürdővezető kiadott egy tájékoztatást, amelyben közölte, hogy a Tősfürdő hatósági ellenőrzése során olyan műszaki hibákat tártak fel, amik veszélyeztetik a biztonságos üzemelést. Bizonytalan időre a fürdő bezárt, azonban a fürdővezető leszögezte, hogy dolgoznak a lehető leggyorsabb újranyitásért.

A megkapott információnk alapján az Autóskempingbe rendezett, Magyarország elsőszámú Reggae Fesztiválra vásárolt napijegy és bérlet tartalmazott Tősfürdő belépőjegyet is. Július 25-én a Reggae Fesztivál főszervezői a hivatalos oldalukon lekommunikálták, hogy technikai hibák okán nem nyíltak meg a fesztivál kezdésig a Tősfürdő kapui. Így ez idő alatt ingyenes csónakázási és SUP bérlési lehetőséget biztosított a fesztiválozók számára a Tőserdő Kft.

Július 26-án a Lakitelek Önkormányzata közzétett egy nyilatkozatot a közösségi médiában, amelyben pontosították, hogy milyen hiányosságokat és műszaki hibákat kell rendbe tenniük:

„A. a medencék vízminőségének (Szabad és kötött klór) ellenőrzésére szolgáló fotometriás mérőműszer rendelkezésre nem áll; B. az úszómedence szűrőberendezésének műszaki meghibásodása megszüntetésre nem kerül; C. valamennyi medence fürdővíz minősége akkreditált laboratóriumi vizsgálattal helyre nem áll, illetve a jogszabályi előírásoknak meg nem felel.”

A nyilatkozatban leírták, hogy mi az, amit sikerült megoldani, mi az, ami még szükséges a fent idézett pontok mentén:” a. Előírt mérőműszer rendelkezésre áll. b. Az úszómedence műszaki meghibásodását feltártuk, a meghibásodott alkatrészeket beszereztük, a javítás megtörtént. Ezt követően vízmintát vesznek és annak eredményétől függően nyithatunk. c. Ezen pont gyors megoldásában bíztunk a legjobban. A hétfői napon vízmintát vettek a meleg, termálvizes medencékből, amelynek teljes kiértékelése 5 nap. Van olyan érték, amely 2 nap alatt van meg, ami 5 nap alatt. Mai napon kaptuk meg az összesített eredményt, sajnos az egyik baktériumi mutatónk hatérérték felett van, így újabb mintavételre van szükség. Ez újabb folyamatot jelent: víz kezelése egy másik speciális vegyszerrel, mintavétel, eredménye megadása.

 
Kép forrása: Lakitelek Önkormányzata

A Tősfürdő nyitására pontos időpontot nem adnak meg. Felelőtlenségnek gondolják, ha ezt előre meghatározzák. Amit most ígérni tudnak az, hogy amint megkapja a fürdő az engedélyt a nyitásra, a legrövidebb idő alatt értesítik a lakosságot! A cikkünk megírásáig ez nem történt meg, azonban egy pozitív hangvételű poszt kikerült a mihamarabbi újra nyitásról. Cikkünk elkészüléséig ez a tartalom ismeretlen okból törlésre került.

 
 

Egy Tősfürdőben található vendéglátó egység tulajdonosával beszélgettünk a kialakult helyzetről. A tulajdonos leszögezte, hogy nem néhány százezer forintos kiesést jelent számukra ez a bezárás, hanem sokkal többet. Hozzáfűzte, hogy a homokot a medencében már a bezárás előtt három héttel jelezték a fürdővezetőnek. Ezzel megerősítve azt a szóbeszédet, hogy egy ismeretlen személy jelezte a hatóságoknak a medencében található homokot. Ebből kifolyólag kezdődtek el az ellenőrzések, amelynek végkifejlete a mindenki által ismert bezárás lett. Az olvasókat tájékoztatjuk, amennyiben újabb információk jelennek meg a Tősfürdő bezárásával kapcsolatban.

 

Második kép forrása: Lakitelek Önkormányzata