1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Hogyan válasszunk az otthonunkba lámpákat?

Egy lakás kialakításánál rengeteg dologra oda kell figyelnünk, egyszerre gondolnunk kell közben a funkcióra, a praktikumra és a dizájnra, nem mellesleg szeretnénk a kiadások szempontjából is kedvező döntéseket hozni, ahogy a környezetvédelmi szempontok is gyakran felmerülnek.

 

Sokszor nem könnyű a helyzetünk, ha ilyen sokféle irányba kell egyszerre koncentrálnunk, és lehetőség szerint nem akarunk engedni egyikből sem, azaz kompromisszumok nélkül próbálnánk abszolválni a feladatot.

Az Elter Világítás világítástervezés szolgáltatása révén egyszerűbbé válhat a projekt kivitelezése, nem is beszélve arról, hogy igazán fantasztikus lámpákat tudunk beszerezni náluk.

Egy jó bolt máris sokat lendíthet a helyzeten

Először is egy olyan választék, ami elég nagy ahhoz, hogy esélyes rátalálnunk az ideális modellekre, egy jó kiindulási alapnak számít. Ha a kínálat emellett még átláthatóan is van elhelyezve, ha van opció arra, hogy ne csak webáruházon keresztül, hanem akár személyesen is megtekintsük a kiszemelt darabokat, akkor jó úton járunk afelé, hogy minden lámpát beszerezhessünk, amire az otthonunkban szükségünk lesz.

A választás során rengeteget számít az, ha valamilyen szempontok alapján csoportosítva vannak az egyes modellek. A mennyezeti lámpák és sínrendszerek mellett függesztékek, fali, álló, spot és asztali lámpák is elérhetők, de akár egyedi rendszereket is ki tudunk alakítani.

Színekben, stílusokban vagy felhasznált anyagok tekintetében is jó a nagy mozgástér, hiszen az otthonunk enteriőrjétől függően más és más paraméterekkel jellemezhető lámpák lesznek azok, amelyek igazán mutatósak lesznek.

A dizájn vagy a funkció a lényegesebb?

A legideálisabb eset az, ha erre azt tudjuk mondani, hogy mindkettő egyformán. Egy lámpa az adott helyiségnek valódi dekoreleme lehet, amely teljessé tudja tenni az összképet, adott esetben pedig akár magára is tudja vonni a figyelmet, így központi látványelemként is funkcionál egyszerre.

Ennyivel azonban nem érhetjük be, ha a fényforrásainkról van szó. Hiszen a megfelelő világítást is kell tudniuk biztosítani, ráadásul mindezt úgy, hogy az adott helyiségben végzett tevékenységeknek megfelelő legyen.

Szabjuk az igényekhez!

Vegyük példának a konyhát! A főzésnél és a mosogatásnál is lényeges, hogy minél erősebben meg lehessen világítani a munkaterületet, hogy a legapróbb részletek is jól látszódjanak. Ugyanakkor ha az asztalhoz telepszünk a kedvesünkkel egy pohár borral az esti beszélgetéshez, már jobban örülünk majd a lágyabb megvilágításnak.

Ez a differencia voltaképpen szinte bármelyik helyiségben meglehet, hiszen a nappaliban is dolgozhatunk, olvashatunk, de beszélgethetünk, tévézhetünk is, és mindegyiknél más fényerő, sőt más színhőmérséklet lesz optimális. Ugyanez igaz lehet bármelyik szobában a lakásunkban.

A modern LED lámpákkal mindez nem jelent problémát, ráadásul energiatakarékos és környezettudatos választás is egyszerre, amivel egész egyszerűen nem foghatunk mellé.