1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Fenn kell tartani az egyensúlyt az ember, a vad és a természet között

Az Országos Vadásznapot Lakiteleken, pontosabban a Hungarikum Ligetben tartották szombaton. A megnyitó és a köszöntők után számos programot tekinthettek meg a vadászat után érdeklődők.

 

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a Bácska Vadászkürt Egyesület zenei kísérete mellett tartotta meg a Hubertus Szentmisét. Az azt követő megnyitón részt vett, dr. Nagy István agrárminiszter, Zambó Péter az agrár minisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, Kovács Zoltán a Nimród vadászújság főszerkesztője, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke, dr. Jámbor László az Országos Vadászkamar elnöke és számos vadászattal kapcsolatos szakember. Az ünnepségen részt vevők felállva köszöntötték a Magyar Vadászok, a Bács-Kiskun vármegyei vadászok, a Bácska Vadászkürt Egyesület zászlójának a behozatalát. Nemzeti Himnuszunkat, a Vadászhimnuszt, valamint a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt Asharti Szabó Andrea énekművész énekelte el.

A megnyitón először Lezsák Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte az Országos Vadásznap résztvevőit. Elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint évente 75-80 ezer gímszarvas lőnek ki a vadászok, elsősorban a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. A trófeák közel harmada érmes kategóriába esett. A dámszarvasokból húszezret lőnek le a vadászok. A trófeák egy tizenketted része érmes. Őzből és mezei nyúlból száztíz ezret, vaddisznóból száznegyven ezret, muflonból négyezret, fácánból négyszázezret, fogolyból pedig évente hatezret ejtenek el a vadászok. A vadgazdálkodásnak mintegy kétszáz milliárd forint az éves bevétele, de sok a kiadása is, mert 1400 vadgazdálkodási egységet fenn kell tartani és a háromezer hivatásos vadász ellátmányáról is gondoskodni kell. Bodrogi Gyulát is idézte, aki a következőket mondta: Sokan azt hiszik, hogy aki vadászik, az nem szereti az állatokat, pedig ahol vadászok vannak, ott van vad. Ahol nincsenek vadászok, ott nincs vad, mert ott az orvvadászok kiirtották.

- A kormány fontos megújuló természeti erőforrásként tekint Magyarország vadállományára, amely nemzeti kincs, ezért védeni szükséges, de szakszerűen és fenntartható módon gazdálkodni is kell vele, ezt már dr. Nagy István agrárminiszter mondta. Az egészséges, jó genetikai értékkel rendelkező vadállomány fenntartásában a vadászat kulcsfontosságú. A lokálisan elszaporodott nagy vadállomány létszám csökkentése nem odázható el. A mennyiségi szemlélet helyett a kisebb létszámú, de jobb minőségű vadállomány kialakítására kell törekedni, mindenképpen, hangsúlyozta. A 2023/2024-es vadgazdálkodási év 39,6 milliárd forint árbevétellel, és 35,9 milliárd forint költséggel járt. A vadkárokról megjegyezte a miniszter, hogy fontosnak tartja az együttműködést, a kapcsolattartást és a kommunikációt a vadászatra jogosultak és a gazdálkodók között, a megelőzés érdekében. Befejezésként hozzátette, hogy párbeszédre, megegyezésre képes, odafigyelő magatartásra kell törekedni, mert fenn kell tartani az egyensúlyt az ember, a vad és a természet között, ami nagy felelősség.

A szárazság a vadkár meghatározta ennek az évnek az életét. Szükség van arra, hogy kiegyenlítő igazság és egyensúlyt teremtő magatartás legyen. A Nimród erre szerződött. Több, mint száztíz éves lapról van szó, ahol a szélsőségekről, szenzációkról, de még inkább a hétköznapok munkájáról és a kettő között meglévő egyensúlyról írnak. Minden magyarországi és Kárpát-medencei vadászhoz el tud jutni a lap. Az európai jogszabályok megvalósításával kapcsolatban aktív, tartalmas, kritikus és őszinte vitára lesz szükség. Ebben élen szeretnének járni, mert a Nimród fóruma és felülete tud lenni annak az építő vitáknak, amelyek a vadászattal, a mezőgazdálkodással, a teremtett környezetünkkel foglalkozók életét teljesebbé tudja tenni. Erre kérte a támogatást dr. Kovács Zoltán a Nimród főszerkesztője.

Dr. Jámbor László az Országos Vadászkamara elnöke olyan gondolatokat fogalmazott meg, ami a jövő szempontjából fontos és meghatározó. Az egyik a mezőgazdasági vadkár. A gazdálkodók és a vadászatra jogosultak között a leginkább meghatározó konfliktus forrás, amit orvosolni kell. A vadkár megelőzés és a vadkár rendezés, jogi szabályozása teljes mértékben rendezett, de a jogszabályt be kell tartani mind a két félnek.

A köszöntők után kitüntetéseket adtak át, majd pedig az új vadászok fogadalmat tettek.

A délutáni programok között szerepelt Csík János és a Mezzo zenekar koncertje, Prihoda Judit festő- és grafikusművész alkotói show-ja, ragadozó madarak bemutatója, Helt Enikő solymász, a magyar agrár vadászkutya fajta bemutatása. A Turul Koppány Íjász Hagyományőrző és Sport Egyesület is bemutatót tartott. A Gálfalvi teremben a Bács-Kiskun vármegyei aranyérmes trófeákat és Prihoda Judit kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.