1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Három nap alatt harminc koncert az Alpárfeszten

Ha nyár, akkor Alpárfeszt. Igaz most már nem Tiszaalpáron, mert jobb körülményeket találtak, hanem Lakiteleken. A fesztivál igazi csemegét biztosít a különböző műfajú zenét kedvelők számára, a három napos program keretében.

 

Már a hét elején sokan dolgoztak a lakiteleki autóskempingben, hogy felállítsák a színpadot és megfelelő körülményeket biztosítsanak a fellépők számára. A szervező gárda barátokból, ismerősökből, a zenét játszó és szeretőkből áll, amelyet Sánta Zoltán és Bodor Ádám fog össze. Mind a két fiatalember játszik zenekarban, és színpadra is lépnek, vagy léptek. Zola, ahogyan mindenki ismeri, a Spontán Blues Band, Ádám pedig az I.K.K gitárosa. Nem áll tehát távol tőlük a zene, de számukra ez a fesztivál egészen más feladatokkal párosul. Egy ilyen eseményt megszervezni ugyanis nem egyszerű dolog, de már van benne tapasztalatuk, hiszen ez már a 11. Alpárfeszt. Nehéz velük beszélni, mert mindig érkezik valaki, fellépő, vagy barát, érdeklődő, akiknek információval szolgálnak.

– A mostani fesztivál abban különbözik a többitől, hogy az első nap sokkal könnyedebb, mint ami a korábbi években volt, mondja Sánta Zoltán. – Most jazz és blueszenét, valamint bluesrockot játszó zenekarok, szólisták léptek fel, mint például Litlle G Weevil, aki az Egyesült Államokban elismert és díjazott blues zenész. De említhetem Pribojszki Mátyás zenekarát a Jumping Matt and his Combot is. Az, hogy kik lépnek fel, az folyamatosan formálódott és formálódik az elmúlt tizenegy év alatt. Alapvetően még mindig úgy működik ez a fesztivál, hogy a fellépő zenekarok kilencven százaléka barát vagy jó ismerős. Pénteken már keményebb zenekarok lépnek színpadra. Valamennyi fellépő negyven perc játékidőt kap, és húsz perc van a következőnek az átállására. Ezt megpróbáljuk mindig tartani. Pénteken este a koncertek után levetítjük Takács Borisznak az új filmjét, ami az Alpárfeszt eddigi tíz évét mutatja be. Szombaton a Rock the Planet (Zenészek a bolygóvédelemért) egyesület versenyt szervez, valamint érkezik hozzánk a Zöld Missió Csomagolásmentes Bolt is. A három nap alatt a már említett zenei műfajokon kívül lesz még jazz rock, a metálnak nagyon sok műfaja, de egy ki country vonal is, az akusztikus előadásokban. Az előző évekhez képest könnyedebb műfajú zenekarok adnak koncertet. Összesen harminc fellépő lép színpadra a három nap alatt. Szerencsére elég vegyes a közönség, mert vannak olyanok, akik a családdal, kis gyerekekkel érkeznek, de az idősebb és a fiatalabb korosztályok is itt vannak.

A fesztivált az Alpárfeszt Kulturális Egyesület szervezi és bonyolítja le, amelynek Sánta Zoltán az elnöke. Minden évben valami különlegességgel készültek, és készülnek. A repoharak megmaradtak, csak úgy, mint a szemétszedés. Pénteken 13 órakor gitárkurzust tartanak, ahol Blanár Levente és Köteles Máté játszik majd, ami után lehet kérdezni és beszélgetni a zenészekkel. Az is érdekessége a fesztiválnak, hogy Varga Szabolcs dobos és Szabó Kristóf basszusgitáros csütörtökön négy különböző zenekarban léptek fel, így elég sok időt eltöltöttek a színpadon. A fesztiválon egyébként nem csak magyar, de külföldi zenekarok is koncertet adnak. A Stepfather Fred német, a NORTHERN REVIVAL pedig szerb. Ez utóbbi zenekar már nem először vesz részt az Alpárfeszten. Sajnálatos módon a kecskeméti KIES zenekarnak, akik már többször szerepeltek a fesztiválon, ez lesz az utolsó fellépése, mert úgy döntöttek, hogy abbahagyják a zenélést. Ott lesz viszont a szintén kecskeméti Nova Prospect. Néhány zenekar szinte valamennyi Alpárfeszten fellépett már, de olyan nincs, aki mindegyiken. A koncertek hajnali egy órakor fejeződnek be.

A fellépő zenekarok csütörtökön: Spontán Blues Band, Lawn Dogs, Lee Olivér, Little G Weevil, Jumping Matt and his Combo, Doggiven, Bitter Monday, RagazziRazzi. Pénteken: HELOZEP, Phrenesis, I.K.K., The Void, Escape My Shadows, Dystopia, Nova Prospect, DARKMESS, Komodo, Stepfather Fred (német), Don Gatto. Szombat: gitárkurzus Blanár Levivel és Köteles Mátéval, Killer Mendez, EndrE, Markoláb, Dead Gray, Muddy Roots, Aron Andras, Informer, KIES, NORTHERN REVIVAL (serb), LAST.