1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Száz éves Lakitelek legidősebb asszonya

Száz évvel ezelőtt született Bódor Mária, a Kecskeméthez tartozó Szarkáson, aki jelenleg a legidősebb nő Lakiteleken. A jeles alkalomból köszöntötték az Idősek Gondozó Házában élő hölgyet.

 

Szépen feldíszített terem fogadta Bódor Máriát az Idősek Gondozó Házában 100. születésnapja alkalmából. Az intézmény lakói, és a család egy része már korábban elfoglalták a helyüket, mikor Gálné Csomós Mária intézményvezető betolta őt a terembe. Az első mondata az volt Marika néninek, hogy boldog születésnapot kívánt magának. Marika néni, annak ellenére, hogy nagyon sok rossz dolog érte, egész életében vidám természetű volt. Nyolc gyermeket szült, közülük egy kislány egy éves korában meghalt, a többieket szinte egyedül nevelte, mert a férjét korán elveszítettet. Utána ugyan még egyszer férjhez ment, de a ttól a férfitől elvált, s egészen 96 éves koráig egyedül élt. Sajnálatos módon több gyermekét is elveszítette, már csak hárman élnek közülük. A gyermeknevelés mellett szőlőben vállalt munkát. Nagyon sokat dolgozott, de mindig meglepte valamivel gyermekeit, unokáit, akik már huszonegyen vannak, de még nyolc dédunoka is a családhoz tartozik. Marika néni dolgos természetére jellemző, hogy nyolcvan éves korában még kifestette egyik fiának a házát.

Az ünnepeltet Madari Róbert polgármester is köszöntötte és átadta Orbán Viktor miniszterelnök, valamint az önkormányzat emléklapját. A családtagok egy része is eljött a rendkívüli születésnapra, a többiek délután tették tiszteletüket, hogy ne legyen olyan megterhelő Marika néni számára. Az ünnepelt többször is hangoztatta, hogy „hú de boldog vagyok”! A gondozó ház lakói énekkel köszöntötték Marika nénit, amibe ő is bekapcsolódott. Mindig szeretett énekelni és táncolni. Nyolcvan éves volt, amikor az egyik unokája férjhez ment. Az asztal tetején ropta a szaxofonossal, de kettőjük alatt összetört az asztal. Most is az volt az egyik kívánsága, hogy táncoljon. Ebben Gálné Csomós Mária volt a segítségére, miközben természetesen énekeltek is. A másik kívánsága is teljesült, még pedig az, hogy töltött káposztát szeretett volna enni. Ezt már előre bejelentette Tibor fiának, aki meg is főzte, és el is vitte neki.

A nehéz és fájdalmas sorsán a jó kedvével tudott felül kerekedni. Most is több alkalommal elkezdett énekelni, és mosolyogtató mondatokat mondott. Marika néni szellemileg teljesen friss, nehezen mozog, és nem jól lát, de hangról mindenkit felismer. A születésnapjára készített tortát megkóstolta, de nem sokat evett belőle. A humora a régi, amivel lakótársait, a mai napig szórakoztatja.