Hamarosan beköszönt a tél, az pedig együtt jár falun, még egy-két helyen, a disznóvágással.
Már nem annyira „népszerű” a házaknál történő disznóvágás, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek talán az egyik oka az, hogy a boltokban szinte minden fajta élelmiszert meg lehet kapni, így nem kell a családoknak jószágokat nevelni. Többen azonban még esküsznek arra, hogy a házi disznóvágás az igazi, mert a saját készítésű hurka, kolbász disznósajt és májas hurka a legjobb, és legfinomabb. A lakiteleki Tóth Ferencék nem várták meg a hideget, persze ők sem tudták, hogy november közepén ilyen enyhe lesz az időjárás, hanem egy három mázsás disznót vágtak le. Az ebből származó élelem, két családnak az étkezéséhez járul hozzá. Persze az ólban maradt még egy ugyan ekkora sertés, de azt majd csak a következő év elején fogják levágni.