1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Festékkompatibilitás: ezekre figyelj, amikor színezed a makettjeidet!

Nem olyan bonyolult, de néhány alapvető szabályt mindenképpen érdemes betartani, ha nem szeretnéd, hogy az egyik festék megmarja a másikat, vagy olyan végeredményt kapj, ami elveszi a kedvedet az egész hobbitól.

 

Hasznos tippek a festéshez

Mielőtt beszereznéd a választott termékeket a Modellfutár oldaláról, olvasd el a cikket, hiszen így képbe kerülhetsz az alapvető ajánlásokkal. Ezek csupán tanácsok, nem kötelező megszívlelned őket, de erősen ajánlott.

A lacquer festékek tekinthetők a legagresszívabb típusnak, így ezekkel érdemes kezdeni, vagyis első rétegként célszerű felvinni őket, különben képesek beenni magukat az alattuk lévő rétegekbe. Dolgozhatsz velük több rétegben is, viszont ez esetben mindegyik lacquer legyen. Ellenben rétegezhetsz rájuk enamelt és akrilt is.

A következő az enamel, ez a típus akrilra nem hordható fel, viszont mehet rá akril. Az alkoholalapú akrilok nyugodtan felvihetők enamelre és lacquer festékre is.

A vizes “spanyol” akrilok bármilyen típusra rétegezhetők, azonban nem “tűrnek el” magukon más réteget. Mondhatni a festékek hisztibajnokai, de ettől függetlenül gyönyörű felületet eredményeznek.

Javasolt sorrend

Máris leegyszerűsítjük a dolgot egy ajánlott sorrend formájában, fentről lefelé haladva. A fentiek felhordhatók az alsóbbakra, de az alsók nem rétegezhetők a fentebb lévőkre.

Vizes akril, alkoholalapú akril, enamel, lacquer – ilyen egyszerű, persze ezen a ponton felmerülhet benned a kérdés, hogy van-e átjárhatóság a különböző festékmárkák között. A rövid válasz az, hogy bizonyos típusok kompatibilisek lehetnek, és akár a hígítójuk is alkalmazható.

Keverhetők-e a különböző festékek?

Például a Tamiya X vagy XF és a Mr Hobby H szériák kompatibilisek, akárcsak az AK Real Colors és a Mr Hobby C széria termékei. Amit nem igazán lehet keverni semmivel, az az enamel és a vizes akril.

A különféle festéktípusokban más-más kötőanyagok lehetnek, de sok esetben eltérő az oldószer is, így a végeredmény egy csúf trutyi lenne. Előfordulhat már a keveréskor, de gyakran csak a felvitelnél borzadunk el.

A kezdetekkor célszerű kiválasztani egy szimpatikus márkát és letesztelni, gyakorolni, később pedig, amikor megjön a kísérletezési kedv és egyre több rutinra teszel szert, megpróbálhatod a tesztelést, kísérletezést, de “kicsiben”, egy háztartási flakonon, egy nem használt dobozon, semmiképp ne a gondosan összeállított maketten.

Sajnos más makettezők nem biztos, hogy megfelelő tanácsot tudnak adni ezen a téren, hiszen mindenkinek különböző festéktípus válik be, időbe telik arra is rájönni, hogy melyikkel tudsz igazán könnyen dolgozni.

Ha betartod a fenti szabályokat, nagy baj nem történhet, a többit pedig bízd a rutinra meg az évekre. Mindenképpen megéri a kitartás.