1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

A rum zamatos arca – izgalmas nedű a különleges italok között

A rum zamatos, cukornádból készített frenetikus nedű. Változatosság jellemzi ezt a különleges italfajtát. Az alábbiakban bemutatunk néhány változatot, amelyeket érdemes megkóstolni, minden bárszekrényen ott a helyük.

 

Szerencsére már nem kell külföldre utazni a beszerzéshez, elég körülnézni az iDrinks polcain a prémium rumokért. Itt meg lehet ismerni a rumok éljátékosait, amelyek a rumrajongók számára kötelező választásnak bizonyulnak. Érdemes megtekinteni a választékot, és beszerezni néhány különleges párlatot.

Equiano Ominira 11 Years Rum

Az Equiano Ominira 11 Years Rum egy hamisítatlan csúcspárlat, köszönhetően a több mint egy évtizedet felölelő érlelési időnek. Limitált ital, mindössze 3000 palackot adtak ki belőle. Alkoholtartalma az 52%-os tartományba emelkedik, szóval fogyasztásakor fontos a mértékletesség. Alapanyaga a melasz és a cukornádméz. A különleges párlat ex-sherry, ex-Bourbon és ex-cognacos hordóban bontakoztatja ki komplex árnyalatait.

Az Equiano Ominira 11 Years Rum egy bársonyos textúrájú, kimagaslóan komplex finomság. Rumrajongók számára kötelező választás. Érezhető benne az édes melasz, egy kis vanília, a csokoládé, a karamella, a fahéj, a szegfűszeg és a banán.

Takamaka Dark Spiced Rum

2002-ben léptek a rum nagyszínpadára a Takamaka rumot megálmodó D’Offray-fivérek, Richard és Bernard. A Takamaka az első és egyetlen kereskedelmi rumgyártó a Seychelle-szigeteken. Olyan pompás nedűket készítenek, mint a 38%-os Takamaka Dark Spiced Rum. Fűszeres, temperamentumos, narancsos, borostyánszínű párlat, a Seychelle-szigetek karakteres itala.

A lágy íz és a cukornádmelasz eszméletlen finomsága érezhető a kóstoláskor. Helyben termesztett cukornádat használnak, ebből erjesztik a rumot, a lepárlást követően pedig jöhet a tölgyfahordós érlelés. Vaníliás fűszeresség és gyümölcsösség jellemzi az italt. Önmagában is kiváló, de a koktélokat is magasabb élményszintre emeli.

Grand Kadoo Coconut Carnival Rum

A Barbadosról érkező Grand Kadoo Coconut Carnival Rum hamisítatlan karneváli hangulatot teremt. Ott a helye minden bárszekrényen. A kókuszos íznek köszönhetően extra energikus nedű, amit érdemes megkóstolni. A borostyán színe igazán különlegessé teszi, magára vonja a figyelmet, és kóstolásra ösztönöz.

A Grand Kadoo Coconut Carnival Rumra jellemző a kókuszos ízek édes hömpölygése. Nem véletlen a kókusz jelenléte, hiszen kultikus státuszt élvez Barbadoson. Ez a trópusi gyümölcs a melasz édes ízének felpörgetőjévé vált ebben az italban. Emellett az ex-whiskyhordóban való érlelés is pluszt ad a nedűnek, érettebb és vaníliás, édes ízeket kölcsönöz neki. Illatában érezhető a vanília és a kókusz, valamint a tartalmas trópusi ízek, a makaron és a csokoládé édessége, valamint némi fűszeresség.