1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Vegán, ketogén vagy mediterrán diéta – melyik a legjobb a szívnek?

Nincs ideális táplálkozás, amely minden egyes embernek tökéletes lenne. Azt azonban nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy annál jobban járunk, minél kevesebb cukorban és szénhidrátban gazdag, valamint feldolgozott élelmiszert fogyasztunk.

 

Diétázás terén szinte minden ember másra esküszik. Kijelenthető, hogy a “legjobb diéta” fogalma egyénfüggő, azonban abban a kutatók is egyetértenek, hogy vannak bizonyos alapvető tápanyagok, amelyeknek a sikeres súlycsökkentő diétában szerepelniük kell. Amennyiben az elhízást a hormonháztartás működésében bekövetkező zavarok okozzák, érdemes részt venni a Belvárosi Orvosi Centrum endokrinológiai vizsgálatán.

A vegán étrend

Azok, akik a vegán étrendet követik, állati eredetű élelmiszereket nem fogyasztanak. A növényi alapú étrenddel csökkenthető a magas vérnyomás és a C-reaktív fehérjeszint is. Utóbbi a szervezetben a gyulladás jelzője.

Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a vegán diéta nem tökéletes, hiszen B12-vitaminhiányt okoz, amely az állati termékekben található meg. A B12-vitamin hiánya pedig vérszegénységet eredményezhet.

A mediterrán étrend

A mediterrán étrend a Földközi-tenger országainak étkezésén alapul. A halat részesítik előnyben a vörös hússal szemben. Továbbá fontos szerepet kap ebben a diétában az extra szűz olívaolaj, a diófélék, a zöldségek és a gyümölcsök. A mediterrán diétával csökkenthető a “rossz” koleszterinszint és a szívbetegség kockázata. Így tehát az egyik legegészségesebb diétának tekinthető.

A ketogén étrend

A ketogén étrend a magas szénhidrát- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztását írja elő, valamint mérsékelt mennyiségben fehérjét. Ezzel az étrenddel csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Azonban vannak olyan szakértők, akik úgy vélekednek, hogy a ketogén étrend a magas zsír- és koleszterinszintje miatt káros lehet a szív egészségére.

Egyénenként eltér, hogy kinek melyik diéta a megfelelő, azonban azt ki lehet jelenteni, hogy mindenki esetében igaz az, hogy a feldolgozott vagy finomított élelmiszereket kerülni kell, ugyanis ezek meglehetősen egészségtelenek. Ide sorolhatóak például a cukros, lisztes ételek, valamint a félkész vagy konyhakész fogások. A legjobb, ha mi magunk készítjük el az ételeket, így biztosan tudjuk, hogy valójában mi kerül a tányérra.

Továbbá az étrend összeállításakor arra is figyelni kell, hogy összetételében kiegyensúlyozott legyen, hiszen így hozzájárul az egészséghez, számos krónikus betegség megelőzéséhez. Segíti az energiaszint növelését és a koncentrációs képesség javulását. Érdemes szakember segítségét kérni a megfelelő diéta megtalálásához, hiszen egyénenként eltér, hogy melyik az ideális.