1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Ön tudja, hogy miért olyan fontos a penész eltávolítása?

Gyakori, hogy a sötét pincékben, párás levegőjű épületekben a falakon sötét foltokban jelenik meg a penész. A rosszul szellőző helyiségekben is sűrűn megjelennek a gombatelepek, melyek komoly egészségügyi problémát jelentenek a bent lakók számára.

 

A penészgomba eltávolításának több módja lehet, melyek közül az egyik a kiváltó okot megszüntető páramentesítő használata. Az Airfresh páramentesítő készülékei különböző méretben kaphatóak, így bárki beszerezheti az igényeinek megfelelő modellt. A legmodernebb technológiával készült eszközök már távoli vezérléssel is működtethetőek, így mindig biztosítható az optimális páratartalom a helyiségekben. Nézzük, milyen okok miatt alakul ki a penész és hogyan küzdhetünk ellene!

A veszélyes penész

A penészgomba kialakulásának kedvez a 15 és 30 Celsius-fok közötti hőmérséklet, mely párás, nedves környezettel párosul. Leggyakrabban az árnyékos sarkokban képződnek, de idővel továbbterjednek a falakon, a bútorokon és az épület egyéb részein is. Sajnos nemcsak esztétikai problémákat vet fel a penészesedés.

A gomba spóráinak levegőbe kerülésével egészségünkre nagy veszélyt jelent a penész. A levegővel együtt beszívott spórák ugyanis felső légúti megbetegedéseket okozhatnak, az allergiások és asztmások állapotát súlyosbíthatják. A fekete penész a legalattomosabb módon hat szervezetünkre, hosszabb ideig történő belélegzése vérzést vagy maradandó egészségkárosodást is okozhat.

Penész szakszerű eltávolítása

A hosszú távon penészes lakásban élők tapasztalhatják, hogy ruháik dohos szagúak lesznek, a nedvesség hatására pedig roncsolódnak a fából készült bútorok, épületrészek. A penész eltávolítására több lehetőségünk is van, de alapvetően a vizesedést kell megállítani. Fel kell tárni az okot, mely adódhat az épület rossz szigeteléséből, egy eltört cső szivárgásából. Biztosítani kell a megfelelő szellőzést és a napfény bejutását a helyiségbe.

Amikor már a gomba megtelepedett az épületben, a nagyobb felületről való eltávolítására kérjünk fel szakembert. A helytelenül kivitelezett penésztelenítés ugyanis több kárt okoz, mint amennyi hasznunk származhat a műveletből. Szárazon letörölni semmiképp nem ajánlott, mert így a spórák rögtön a levegőbe kerülnek. Védőeszközök használata nélkülözhetetlen az eltávolításnál.

A páramentesítők alkalmazásának előnyei

Miután a penész eltávolítása megtörtént, gondoskodjunk arról, hogy ne tudjon újra megtelepedni. Ehhez változtatnunk kell a helyiség páratartalmán, kialakítva a számunkra megfelelő életteret. Az optimális páratartalom általában 45-55% közötti, mely a modern páramentesítő gépeken egyszerűen beállítható érték.

Egyes eszközök wifi segítségével távolról is irányíthatóak, így nem szükséges az épületben tartózkodnunk ahhoz, hogy megfelelő legyen a levegő páratartalma. A nedvesség megfelelő szintjének beállításával a fűtési és hűtési költségeink is csökkennek, hiszen így a hőérzetünk is jobbá válik.