1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Hatékony tetőszigetelés a megfelelő anyagokkal

Építkezés, felújítás során számtalan részletre kell odafigyelni. A tetőszigetelés kialakítása is kiemelt figyelmet kell, hogy élvezzen. Többféle anyag közül lehet választani, amit aztán a szerkezetbe építünk. Mindez a későbbiekben nagymértékben meghatározza azt, hogy mekkora lesz a rezsiszámla és az otthoni komfortérzet.

 

Miből lehet válogatni?

Az egyik legfontosabb eleme az épületnek a tetőszerkezet. Több funkciója is van, ezért is kell alaposan megtervezni minden egyes részletet. A nedvesség kezelése nagy kihívást jelent még a szakemberek számára is, hisz a beázást mindenki szeretné elkerülni.

A Káplár fatelep tetőfóliáinak kínálatában többféle megoldás közül is válogathatunk, amelyek között elérhető párazáró és páraáteresztő változat is. Nem érdemes az olcsó termékeket keresni, ne a tetőszerkezet és a szigetelés legyen az, amin spórolni akarunk. Itt hosszú távon kell gondolkodni és azt a megoldást választani, ami 10-15 év múlva is ugyanúgy képes teljesíteni.

A tetőfóliák alapvető feladata az, hogy a hőszigetelő anyagokat, szerkezeteket megvédjék a nedvességtől. Ásványgyapotból vagy más hasonló alapanyagból készülnek. Nehezen száradnak, ami azt jelenti, hogy a nedvesség a szigetelőképességen is ronthat, hosszú távon a penészesedés veszélye is fennáll. Ezért is fontos a tetőfólia használata, mert a pára belülről és kívülről is származhat.

Ha az eső, a hó bejut, hatékony szigetelőanyag nélkül könnyen bajba kerülhetünk. A páraáteresztő változatot ott érdemes használni, ahol a tetőszerkezetek egyszeresen átszellőztettek. Itt a fő cél, hogy a belső tér páratartalma ki tudjon jutni. A légrés csak a tetőfedő anyag és a fólia között van, a fólia és a szigetelőanyag között nincs, így lehet megoldani a nedvesség elvezetését.

A kétszeres átszellőztetésnél már a fólia és a tetőfedő anyag között is van rés. Itt párazáró változatot kell használni. Ha a felső szinten van fürdőszoba, akkor a magas páratartalom még nagyobb veszélyt jelenthet.

Minőségi szigetelőanyagot érdemes választani

A leghatékonyabb tetőszigetelő anyagok közé tartozik a Knauf Naturoll Pro. Fa- és fémszerkezetű épületekhez, mennyezetek és álmennyezetek szigetelésére érdemes használni. A belső tér felől ajánlott a páratechnikai réteget felrakni, ezzel a pára behatolását tudjuk megakadályozni. Vízszintes szerkezetek szigetelésére is tökéletesen alkalmas.

Terasz esetében a polikarbonát lesz a megfelelő választás, ami kiemelkedő hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Az üveggyapot előnyei

Rendkívül hatékony hőszigetelő, ami nagy mennyiségű levegőt tartalmaz, így kiváló hőfogást biztosít. Könnyű és rugalmas, a szakemberek is egyszerűen tudnak vele dolgozni. Tűz esetén sem kell aggódni, mivel nem éghető, így a lángok továbbterjedését sem fogja támogatni, sőt csökkenti annak kockázatát. Válasszuk bármelyiket, fontos, hogy a minőségre helyezzük a hangsúlyt.