1. 2024.10.23. szerda, Köztárs. napja, Gyöngyi
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Fókuszban a gyermekbarát fürdőszobák

A gyerekekkel közös fürdőszoba olykor próbára teheti a szülők türelmét. A gyerekeknek sok holmijuk van és hajlamosak rendetlenséget csinálni, elpakolni viszont már nem. Nem elég jó megoldás azonban, ha tágas a fürdőszobánk, biztosítani kell azt is, hogy gyermekbarát legyen.

 

Kádajtóval a kényelemért

Biztosan sokan hallottak már a kádajtó előnyeiről, azonban jobbára az idősek és mozgásukban korlátozott emberekkel kapcsolatban. Nos, egy kádajtó beépítésével a kisgyermekesek is jól járhatnak. Hiszen így kisebb lesz a belépési magasság, és a kicsik is biztonságosan tudják majd használni a kádat.

Egy kádra pedig mindenképp szükségünk lesz, egy vidám esti program lehet a fürdés, ami felkészíti a lurkókat az esti pihenésre. Míg felnőttként sokszor letudjuk a tisztálkodást egy tusolással, a gyermekek számára mégiscsak ideálisabb választás egy kád.

Gyermekbiztos tippek

Mint ahogy otthonunk többi helyisége, úgy a fürdőszoba is számtalan veszélyt rejt magában: csúszós felületek, forró víz és így tovább. Vannak azonban olyan gyermekbarát tippek, melyek segítségével biztonságosabb hellyé varázsolhatjuk a fürdőnket.

Használjunk például lépcsősámlit, így a gyerekek fel tudnak lépni, nem kell nyújtózkodniuk vagy épp felmászniuk valahova. Védjük őket a forró víztől, használjunk hát olyan megoldásokat, melyek segítségével szabályozni tudjuk a víz hőmérsékletét.

A nyitott polcok is segítségünkre lehetnek, így a gyermekek is láthatják, hogy mi hol van és a takarításnál ők is tudnak segíteni abban, hogy visszapakolják a holmijaikat a helyükre. Így nekik sem kell keresgélni, egyszerűen tudni fogják, hogy az ő dolgaikat hol találják.

Szintén nagy előny a csúszásmentes padlóburkolat, így csökken a véletlen balesetek valószínűsége. Azonban ez sem helyettesítheti a felnőtt felügyeletet, tehát mindenképp vigyázzunk gyermekünkre, amíg a fürdőben van. Gyermekbaráttá varázsolhatjuk a helyiséget egy vidám, mesés mintás zuhanyfüggönnyel is.

Elérhető és elérhetetlen helyek

Vegyük figyelembe a magasságukat, és a számukra veszélyes dolgokat tegyük elérhetetlenné. Viszont amire szükségük van, azt pedig elérhetővé. Jó, ha alacsonyan is vannak polcok, melyeken az ő holmijuk kaphat helyet, és ha például kampós megoldással tároljuk a törölközőt, akkor jelöljünk ki nekik sajátot, ami csak az övék – és nyilván alacsonyabban van.

A fürdőszoba tele van veszélyes tárgyakkal, gyógyszerekkel, ollóval, borotvával, csipesszel, stb. Nem biztos, hogy tudják a kicsik, hogy mihez ne nyúljanak, így biztonságos, ha olyan helyen tároljuk ezeket, melyek elérhetetlenek számukra.

Amikor a gyerekek fürdenek, akkor bizony sokszor vadulnak meg, így olyan falfelületeket alakítsunk ki, melyek bírják a gyűrődést. A csempézéssel például megvédhetjük a falunkat, miközben egyéni stílusunkat is kifejezhetjük. Gyermekbiztossá és kényelmessé varázsolni egy fürdőt a legtöbbször nem jár óriási átalakításokkal, a hatása mégis hatalmas.