Minta menzában részesülnek a lakiteleki óvodások és iskolások, amivel az egészséges táplálkozásra akarják őket rászoktatni. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra.
Változtatás mellett döntött a Laki-konhy Kft, aki egyebek mellett a gyermekek étkeztetését ellátja a nagyközségben. Most már nem csak hagyományos, de reform ételeket is főznek a gyerekeknek. Több gyümölcsöt, zöldséget kapnak kevesebb sót, cukrot és tartósítóval ellátott anyagot használnak fel. Amennyiben tehetik akkor kistermelőktől vásárolnak, és abból főznek és nem nagyáruház láncoktól veszik meg az alapanyagot. A kenyér és pékárut is a helyi pékségtől vásárolják.
A reformételek bevezetése fokozatosan történik. Nem lehet egyik napról a másikra teljes egészében átállni, mert még az idősebbek is idegenkednek tőle, nem csak a gyerekek – mondta Tóthné Balla Mária ügyvezető, aki maga is szakács. Nem régen például gerslit (árpagyöngy) főztünk, de szinte senki sem ismerte. A csicseriborsó levesről viszont jó visszajelzések érkeztek. Sok mindennel kísérletezünk, hogy változatosabbá tegyük az étkeztetést. Közétkeztetésben azért csak ritkán szerepelnek a reformételek, mert sokkal drágábbak, mint a hagyományos ételek. Épen ezért az ételsort úgy kell összeállítanunk, hogy beleférjünk az árba. Persze egyik nap olcsóbban, másik nap drágábban tudjuk előállítani az ételt. Jelenleg közel hatszáz személyre főzünk, amiből 450 a gyermek, a többi felnőtt. A tojás és tej érzékenyek étkeztetését is meg tudjuk oldani. A közeljövőben szeretnénk az egyik szakácsunkat diétásnak kiképezni, ezzel is növelni a lehetőséget azok részére, akiknek másképpen kell étkezni. A feladatokat egy jól dolgozó gárdával sikerül megvalósítani.
Néhány nap óta jobb körülmények között dolgoznak. Ebben az évben ugyanis sikerült annyi nyereséget termelniük, hogy saját erőből páraelszívó berendezést tudtak felszereltetni. Ezzel, sokkal jobbak lettek munkakörülménye, és az épület állagát is óvják. Páraelszívó nélkül ugyanis hatalmas gőz volt a konyhában, ami lecsapódott a falakra, a dolgozókra. Ajtót, ablakokat kellett kinyitni, hogy lehessen látni. Ez most megszűnt, jobb a komfort érzetük, lehet érezni a friss levegőt és nincs gőz. Az elkövetkezendő évben a főzőüstöket akarják lecserélni. A konyha nem csak a közétkeztetést biztosítja, de rendezvényekre is főznek, sütnek, és Lakiteleken kívül a környező településekre is szállítanak. Tóthné Balla Mária ezt azzal magyarázza, hogy olcsón és jó minőségben készítik el az ételeket. A hét minden napján főznek és nem csak közétkeztetésben részesülőknek, hanem megrendeléseket is teljesítenek. Legújabban pedig tortákat is sütnek.